Terug in Beijing

Door: Vincent

Blijf op de hoogte en volg Vincent

05 Juni 2010 | China, Beijing

Ni hao,

Het is zover. Ik ben uitschreven uit Nederland en pak vanavond de trein vanuit Beijing naar Guilin. Lekker 24 uurtjes “kedeng kedeng” (denk aan Guus Meeuwis) :-)

Maar allereerst nog bedankt voor alle last minute sms-jes voor ik het vliegtuig instapte, erg leuk!! Op dit moment kan ik trouwens geen telefoon gebruiken, want m’n Nederlandse nummer is buiten gebruik en straks in Yangshuo koop ik pas een nieuwe sim.
De vlucht ging voor m’n gevoel lekker snel voorbij. Naar Frankfurt was er nog een kleine vertraging, omdat het vliegtuig een mankement had en er zo snel geen ander ter beschikking was. Maar een half uurtje later toch gewoon de lucht ingegaan. Vanuit Frankfurt gelukkig gewoon op tijd vertrokken. In het vliegtuig een beetje gelezen en begonnen met een filmpje, maar halverwege vielen m’n ogen alweer dicht. Had de nachten ervoor niet al te veel geslapen en dat kwam nu op zich goed uit, want zo kon ik even slapen in het vliegtuig. Een paar uur later weer wakker geworden en wilde toen m’n film af gaan kijken. Maar het ontbijt werd al geserveerd en kort erna was het alweer tijd voor de landing. De 9 uur waren dus voorbij “gevlogen” en kon niet eens een hele film kijken. Dat is ook wel eens anders geweest op een vlucht.

In Beijing de metro gepakt en richting het hostel gegaan die ik in het vliegtuig uitgekozen had. De metro was weer ideaal en toen ik uitstapte leek de afstand op kaart wel te lopen. Alleen was ik even vergeten rekening te houden met m’n volgepakte tas, die toch wel erg zwaar was, maar liefst 24 kilo. Bij het inchecken moest ik eigenlijk zelfs 100 euro toeslag betalen, maar als ik 1 kilo aan spullen bij m’n handbagage zou doen, dan was het ok…. nou dat is snel verdient :). Maar op je rug draag je alles weldegelijk, dus na een kleine kilometer gelopen te hebben toch maar de taxi genomen. Twee straten verderop alweer afgezet en het laatste stukje gelopen naar het hostel. Het is echt een toeristische straat, maar alle winkeltjes en barretjes hebben wel veel sfeer, dus dat maakt het wel weer goed. Gelukkig had het hostel nog plek voor me, want ik had niet gereserveerd. Heb een 4-persoons dorm en deel hem met 2 Amerikanen, Kristen en Ron. Zij komen net uit Japan en gaan in China alleen Beijing en Sjanghai bezoeken waarna ze weer terug vliegen naar Japan.

Ben de eerste dag een beetje rondje gelopen om het gevoel van richting te krijgen en ’s avonds heb ik met Kristen en Ron een paar biertjes gedronken terwijl we allemaal onze reisverhalen en toekomstige plannen aan elkaar vertelden. Zij hadden toch wel bewondering voor mijn besluit en nu twijfelen ze er zelf ook wel een beetje over om ongeveer hetzelfde te doen. Zij hebben voorheen voornamelijk vrijwilligerswerk gedaan, maar betaald krijgen voor wat simpel werk is natuurlijk ook aantrekkelijk, vooral als je langer weg wilt blijven. Zo tegen 11 uur ’s avonds begon ik toch wel aardig in te storten en ben ik terug naar het hostel gegaan om vervolgens als een blok in slaap te vallen. Heb zowaar het klokje rond geslapen, maar dat is ook niet zo vreemd na een lange reis met slechts zo’n 3 uur slaap in het vliegtuig.

De volgende dag dus pas tegen 12 uur op en meteen een fiets gehuurd om de stad in te gaan. Ik wilde een boek kopen wat mij zou helpen om Mandarijn te leren en die was alleen te koop in de grote Foreign Bookstore op Wangfujin. Eenmaal in de winkel was het boek gemakkelijk te vinden alleen bleek dat het boek wat ik in gedachten had meer voor de Chinees zelf bedoeld was, omdat het je vanuit het Mandarijn iets van 18 andere talen kunt leren. Maar er was een soort gelijk boek alleen voor Engels – Mandarijn wat ook nog eens dieper ingaat op de grammatica, dus dat was perfect. Ook hier zit een pen bij waarmee je woorden of zinnen kunt aantikken en dan spreekt de pen het voor je uit. Erg gemakkelijk, want bij Mandarijn gaat alles om de uitspraak. Dat wordt dus lekker oefenen straks.

Daarna doorgefietst naar de Silk Market, want ik moest nog slippers hebben en kon ook wel een zonnebril gebruiken. Nou, in dit 5 verdieping hoge gebouw word van alles verkocht. Van de simpelste prularia tot dure computers of sieraden. Ook word je elke 2 seconden aangesproken van “Mister mister you want to buy a t-shirt/ suit, etc”. Vriendelijk als ik nog ben netjes met nee antwoorden, maar meteen daarna “but 1 for your girlfriend then”….. “uhhh, no thanks” :-) Bij de brillen aangekomen een mooie Ray Ban (natuurlijk nep) gezien en dan begint het spel natuurlijk weer. Ze beginnen bij een torenhoge prijs waarna ze als snel de helft korting geven. Maar daar ook weer de helft vanaf gelult en er nog een brillenkoker bij gekregen. Waarschijnlijk dan nog steeds teveel betaald, want ze was nog even vriendelijk. Iets later bij de slippers accepteerde ze boos mijn prijs, dus dat betekend meestal dat je een “normale” prijs gekregen hebt.

Op vrijdag heb ik ’s ochtends m’n treinticket voor Guilin gekocht en dit ging weer erg gemakkelijk door alles uit te schrijven in Mandarijn en het briefje bij de balie af te geven. Daarna de metro gepakt naar het Zomerpaleis, want daar was ik nog niet geweest de vorige keer. De ingang van het paleis is onderaan een heuvel gebouwd, dus het begint meteen al met een lekkere klim. Het is nu zo’n 28 graden, dus het was lekker zweten. De enige meevaller was dat de zon niet door de wolken/ smog komt, dus dat houdt de warmte nog een beetje beperkt. Vervolgens een rondje gelopen om het grote meer heen en daarna weer terug naar de stad gegaan.

’s Avonds met Kristen en Ron naar een Vietnamees restaurant gegaan en in het hostel kwamen we nog 3 mensen tegen uit de UK die ook meegingen. Zij gaan over een paar weken waarschijnlijk ook naar Yangshuo, dus we hebben e-mailadressen uitgewisseld, zodat we daar dan kunnen afspreken.

Inmiddels is het weer zaterdag en pak ik vanavond de trein naar Guilin. Heb ieder geval geleerd van de vorige keer geleerd om bijtijds op het treinstation te zijn, zodat ik de trein niet mis zoals de vorige keer.

Nog wat weetjes:
De meeste dingen zijn nog steeds hetzelfde, maar niet zo vreemd sinds m’n vorige bezoek slechts zo’n 6 maanden geleden is.
- regelmatig hoor je mensen roggelen en een flinke kwak op de grond spugen. En de vrouwen doen hierbij echt niet onder voor de mannen…. Charmant is anders
- de kleine kindertjes lopen in de zomer (net als in de winter) rond in broekjes zonder kruis.
- dit zodat ze gemakkelijk op elke hoek van de straat kunnen plassen, zonder natte kleren te krijgen. Het is voor kinderen dan ook geaccepteerd dat ze op elk denkbare plek hun behoefte doen. Sta dus niet raar te kijken als je een kindje vanaf de stoep op een kruising ziet plassen.
- Veel vrouwen dragen een paraplu ondanks het warme weer. Is dus ook niet tegen de regen, maar tegen de zon. Het schoonheidsideaal is hier dan ook een blanke huid.

Dit was weer m’n eerste bericht vanuit China en de volgende zullen vanuit Yangshuo zijn.
Liefs Vincent

@ Helman: gefeliciteeld met je veljaaldag!!! Have fun!!
@ Renee: ja, kwam toevallig je moeder tegen in het dorp en toen even langs gegaan, erg gezellig.
@ Inge: mag hopen dat de plant nog leeft…. Anders ligt het zeker aan jullie :-)

• 05 Juni 2010 - 15:45

Lie Ming En Frans:

Hallo wereldreiziger.Ook wij zijn in Beijing geweest en de blote billetjes van de kleintjes hebben we ook gezien (in het restaurant nota bene)Waar we ook bleven eten.Onze placemet was erg handig daar alle gerechten er in het engels en chinees stonden vermeld.Hebben voor het gemak maar meegenomen,wat erg fijn was voor de volgende restaurants,alleen als ze de prijs zagen begonnen ze te lachen(of was het uitlachen)we begrepen dus dat we veel te veel betaald hadden,ach we zaten er gezellig.We vinden je onderneming super en blijven je volgen.gr fr en lie

• 06 Juni 2010 - 08:25

Nancy:

Hoi Vin,

Wat een belevenissen allemaal de eerste dagen. Petje af voor het leren van mandarijn!!
    Tot het volgende leuke verhaal.

groetjes Nancy

• 06 Juni 2010 - 08:26

Nancy:

Hoi Vin,

Tot het volgende leuke verhaal.

groetjes Nancy

• 06 Juni 2010 - 08:59

Inge:

Hey!!
    Heel fijn om te lezen dat je een goede reis hebt gehad en veilig bent aangekomen. Wij hebben het eerste weekend zonder jou overleefd hoor..haha! xx

• 06 Juni 2010 - 11:57

Hugo:

Ha Vin!

Goed om te horen dat tot nu alles voorspoedig is gelopen. Zal je verhalen blijven volgen en veel succes met het leren van Mandarijn, pfff!

Ciao,
    Hugo

• 06 Juni 2010 - 12:14

Herman:

Hey Vin,

Dus het reizen voelt weer een beetje als vanouds?! En volgende keer een reisverslag in mandarijn?

grtz Herman

• 06 Juni 2010 - 13:21

Jessica:

Hey Vin,

Heel aangekomen dus in China :-) Leuk om je verhalen weer te lezen met alle merkwaardige dingen van China..

Goeie reis naar Yangshuo!

X Jes

• 07 Juni 2010 - 06:13

Chihko En Ester:

Ha, Vincent.

Het is bijna ouderwets, s'morgens de email checken en even geupdate worden over het verre Oosten.

Maak er wat moois van en succes met het leren van de taal .

Groetjes van uit Oss

• 07 Juni 2010 - 06:24

Miran:

Jeetje je bent alweer een week weg! Heerlijk om je verhalen weer te lezen! Heel veel plezier, liefs Miran.