Regenseizoen - Reisverslag uit Yangshuo, China van Vincent Leeuwenburgh - WaarBenJij.nu Regenseizoen - Reisverslag uit Yangshuo, China van Vincent Leeuwenburgh - WaarBenJij.nu

Regenseizoen

Door: Vincent

Blijf op de hoogte en volg Vincent

18 Juni 2010 | China, Yangshuo

Het doet niets anders dan regenen de laatste weken. De eerste twee dagen in Yangshuo was het nog droog, maar sindsdien regent het elke dag en meestal uren achter elkaar. Ik heb gehoord dat het nog tot midden juli kan duren helaas, dus ben bang dat ik eraan moet wennen :)

Maar het leven gaat gewoon door en inmiddels is het WK begonnen! Het is hier 6 uur later, dus de eerste wedstrijd begint om 19.30, daarna 1 om 22.00 en de laatste is om 2.30 :( Heb het eerste weekend bijna alle wedstrijden gezien, maar bij Engeland – Amerika zat ik toch behoorlijk te knikkebollen. Heb de dag erna dan ook lekker uitgeslapen en tja… aangezien het toch zoveel regent was het een mooi excuus om in bed te blijven. Natuurlijk heb ik maandag de wedstrijd van Nederland gezien en kon bij een paar Nederlanders aansluiten in het café. Hoef niet te zeggen dat dit aan geslaagde avond was, want het resultaat spreekt voor zichzelf!

Heb inmiddels redelijk wat mensen leren kennen via de school en via hun weer anderen. Aangezien het centrum van Yangshuo redelijk klein is, kom ik regelmatig bekenden tegen op straat. Heb trouwens via een Chinees meisje van een restaurant (Jojo) een nieuw appartement gevonden waar ik gisteren ben ingetrokken. Helaas is de kamer die ik wil nog bezet, maar die komt met een paar dagen vrij. Het is een 1-kamer appartement met een eigen badkamertje. Naast het bed staat er ook een bureau in en een kast en heel misschien zelfs een bank. Niet heel veel bijzonders, maar voor lokale begrippen best aardig. Van andere leraren begreep ik namelijk dat een kast best een luxe is hier en ik ben er dan ook erg blij mee. Maar het allermooiste moet nog komen… de prijs… schrik niet, het kost 400 Yuan wat op dit moment (door de slechte euro) zo’n 50 euro is voor een maand huur. Het ligt tegen het centrum aan, dus is slechts een paar minuutjes lopen. Ook had ik laatst al een mountainbike gekocht (en heb er een hele mooie fietsbel op zitten, thanks Fre!), dus begin al aardig in te burgeren.

Ben deze week begonnen met het geven van avondlessen om wat ervaring op te doen. Op maandag heb ik lesgegeven over Nederland. Eigenlijk wisten ze al een hele hoop, omdat 2 leerlingen vrienden hebben die al eens in Nederland geweest waren. Dus het ging al snel over “Red Light District” en dat Nederland zo open is over het homohuwelijk. Wonderbaarlijk bleef de drugs bespaart. Het klikte echt erg goed met deze klas, 7 leerlingen die allemaal ergens in de 20 zijn schat ik, dus misschien dat ik hun dan ook later les kan gaan geven.
Op dinsdag heb ik het gehad over moppen vertellen. Heb ze hierbij geprobeerd te leren om op de intonatie te letten en om duidelijk te spreken. Sommige leerlingen willen namelijk nogal snel praten terwijl ze de taal nog niet goed genoeg beheersen. Was wel erg leuk om te zien dat sommige er helemaal in op gingen en de klas zo nu en dan helemaal in een deuk lag.

Donderdag heb ik zowaar heel even de zon gezien en meteen was het bloedwarm… tja, er blijft altijd iets te zeuren. Maar inmiddels is de regen weer terug en de lucht is zo vochtig dat de vloeren in veel gebouwen waaronder ook mijn appartement vochtig/ nat blijven. Daarbij droogt de was ook helemaal niet. Het hangt al 2 dagen uit, maar is nog steeds nat. Maar ben inmiddels wel door m’n schone kleren heen , dus ben ik maar naar de wasserette gegaan waar het ook gedroogd word. Mis wel het beetje luxe wat ik thuis had om gewoon zelf te wassen en te drogen in een goede wasmachine ipv een middeleeuws apparaat.

Gisteravond ben ik nog bij 1 van de studenten (Lemon) wezen kijken die ping pong aan het spelen was. Ze speelde tegen de leraar Antony (UK) en ze waren echt aan elkaar gewaagd, maar de Chinezen blijven toch echt iets beter, dus ze versloeg hem. Heb daarna nog even met Lee gespeeld (ook een leraar) en het ging erg gelijk op tussen ons. Maar ook hier was de grond door het vochtige weer nat en tegen het einde gleed Lee onderuit en zat ie onder de modder. Heb daarna nog even tegen Lemon gespeeld en zowaar haalde ik nog een paar puntjes. Was erg leuk om weer even te kunnen sporten, want er zijn niet heel veel mogelijkheden hiervoor op dit moment. Vooral de regen verhinderd een hoop, want daardoor is het bergbeklimmen niet mogelijk en is het ook niet ideaal om te hiken of te mountainbiken. Helaas is er ook geen enkele tennisbaan in Yangshuo, dus ook daarvan zal ik behoorlijk moeten afkicken.

Deze week is er een nieuwe directeur (Jon) bij de school begonnen en ze hopen op die manier wat professioneler te worden en meer nieuwe leerlingen aan te trekken. We zijn vanmiddag met de leraren en Jon uit eten geweest in een goed restaurant. Heb daar erg goed gegeten, maar je kunt het totaal niet vergelijken met de gerechten van een Chinees restaurant in Nederland.

Mijn training is deze week geëindigd en ik zou volgende week beginnen met het lesgeven aan een eigen klas. Maar helaas hebben alle klassen al een leraar, dus kan ik toch nog niet beginnen :( Maar om me tegemoet te komen, kom ik al wel op de loonlijst en kan ik de avondklassen les blijven gegeven. De week erna komen er nieuwe leerlingen, dus als het goed is kan ik dan wel echt beginnen. Het geeft wel weer wat extra tijd om nog wat dingen te leren, maar liever was ik in het diepe gegooid, want dan leer ik toch het snelst.

Inmiddels is het weekend voor mij aangebroken, want heb deze middag geen les. Heb geen grote plannen (ivm de regen), maar zal voornamelijk het WK volgen.

Werkse nog even voor de meesten van jullie en tot snel maar weer!
Groetjes en liefs,
Vincent

@ Chihko, op school word alleen Engels gesproken. Op die manier leren de leerlingen sneller. Hoewel op het laagste niveau wel de grammatica in het Chinees word uitgelegd.
@ Li, helaas dus toch nog een beetje relaxen, omdat er nog geen klas beschikbaar is ;)
@ Renee, en hoe zijn de clubkampioenschappen verlopen?
@ Nancy, denk dat de meeste leerlingen tussen de 20 en 30 zijn, maar Aziaten zijn erg moeilijk in te schatten qua leeftijd, dus het blijft vaak een raadsel.
@ Greet, wanneer vertrek je naar Frankrijk?? Spannend joh!

• 18 Juni 2010 - 06:59

Miran:

Joehoe, ik ben de eerste! :) Balen dat nu zo regent, maar daar ben jij natuurlijk wel als Nederlander goed aan gewend haha... Jammer dat je nu nog niet echt kan beginnen met lesgeven, maar dat komt dan de aankomende weken vast wel goed. Heel veel plezier weer! En fijn dat je daar ook kunt zie hoe Nederland wereldkampioen gaat worden :) Liefs

• 18 Juni 2010 - 07:17

Ing:

Hoeraaa..ik ben de tweede, haha! :) Heel leuk weer om te lezen hoe het gaat. Heb je weer goed geregeld met dat appartementje! Had natuurlijk ook niet anders verwacht ;)
    Geniet van je weekend!! xx

• 18 Juni 2010 - 07:19

Shemay:

Jammer Miranda was me helaas voor, maar een goede tweede is ook niet verkeerd! Het ziet er wel erg triest uit zo met al die regen. Nog een paar weken maar dan wordt het vanzelf weer droog. Jammer dat je nog niet echt kunt beginnen maar dan kun je wat meer tijd besteden aan je chinese les. Het is zeker even afkicken van de "luxe" die je hier gewend was, maar in elk geval wel fijn dat je al een plek voor jezelf gevonden hebt.
    Liefs, Shemay

• 18 Juni 2010 - 08:04

Frederike:

Balen van de regen :-(. Maar goed nieuws van je nieuwe appartementje. Wel zo fijn. Superleuk om te lezen dat je de fietsbel hebt meegenomen :-D. Veel plezier met voetbal kijken.

Groetjes Frederike

• 18 Juni 2010 - 08:18

Karen:

Heb je naast de fietsbel je regenpak niet meegenomen dan ;-) Nou ondanks regen toch een heel fijn weekend en leuk om je verhalen te lezen!

• 18 Juni 2010 - 16:22

Jessica:

Nog gefeliciteerd met je baan!! Vincent als leraar voor een klas met Chinezen... echt iets heel anders dan wat je hier deed, maar erg leuk. Klinkt of je steeds meer je weg weet te vinden, huis, fiets, werk, goed om te horen!
    Liefs, Jes

• 18 Juni 2010 - 19:48

Hey Vin,

Wat een weertje!! Hoop voor je dat de zon snel gaat schijnen. Wil je niet pesten, maar heb na 9 maanden voor het eerst weer getennist en heb nu knallende spierpijn. Ik ga volgende week oudewater spelen. Tot de volgende keer en succes met de voorbereidingen.

• 18 Juni 2010 - 19:49

• 18 Juni 2010 - 19:53

• 18 Juni 2010 - 19:55

Nancy:

Oeps en dat is drie keer, computer was een beetje traag, had even geen geduld. Veel plezier met Oranje!!!!!!

• 20 Juni 2010 - 11:37

Papa :

het is weekend en koud regenachtig weer hier
    misschien net zo als bij jou, maar dat kan de pret niet drukken want alles in china en bij ons loopt op rolletjes.
    De auto is gisteren naar Gerrit gegaan voor verkoop.
    Fijn te horen dat je het les geven ook leuk vindt en binnenkort zal starten met je eigen klas.
    Ik volg je verhalen op de voet en begin al te denken aan een bezoek aan Yangshao met je moeder,
    kus Papa

• 25 Juni 2010 - 14:09

Lianne:

Jeeeiii ik ben de twaalfde :-)