Werk zoeken in Yangshuo

Door: Vincent

Blijf op de hoogte en volg Vincent

10 Juni 2010 | China, Yangshuo

Afgelopen zaterdagavond vertrok ik vanuit Beijing met de trein naar Guilin. Het was een 24 uur lange reis, dus ik had wat pot-noodles, water en fruit meegenomen voor onderweg. Ook heb ik ervoor gezorgd dat al m’n elektronische spullen opgeladen waren, zodat ik genoeg entertainment had voor onderweg. En dit was een goede keuze, want heb geen westerse mensen op de trein gezien en ook niemand van de Chinese reizigers sprak enigszins Engels. Ik heb me dus vermaakt met films, een beetje gamen op m’n iPod (thanks Ben voor PvZ!!) en wat lezen. Verder aardig geslapen. De bedden zijn wel goed alleen een beetje smal, omdat ik ook m’n tas met m’n camera en m’n rugzak op het bed bewaarde. Maar de tijd ging aardig snel voorbij en tegen de avond op zondag was ik in Guilin.

Er stond gelukkig al een bus klaar die naar Yangshuo ging en daarin kwam ik Maddie (Estland) en Dave (US) tegen. We raakten meteen in gesprek en de 1,5 uur durende busreis was dan ook zo voorbij. In Yangshuo aangekomen wist ik nog waar de meeste hostels waren een aangezien het wel klikte, hebben we m’n z’n drieën een kamer geboekt voor slechts 2,5 euro per nacht p/p. We hebben ook nog een eigen badkamer en westers toilet, dus we mogen niet klagen. Het koste echter wel wat onderhandelwerk, maar toen we achteraf andere hostels langs gingen kwamen we er al snel achter dat dit een erg goede deal was.

Maandag was voor de jongens een dag om de stad en omgeving te bekijken, maar ik ging langs de school die ik via de email al gesproken had. Het was gelukkig redelijk centraal en ik had het ook makkelijk gevonden. Ik kreeg een intake over wie ik ben, wat ik gedaan heb en wat m’n plannen zijn. Daarna wat informatie over de school gekregen (New Start English College) en of ik de volgende ochtend een proefles wilde geven van 3 kwartier om te kijken of ik geschikt ben. Ik kreeg wat studiemateriaal mee wat ik moest lesgeven, dus ik ben daarna de stad ingegaan om even rustig te zitten en me voor te bereiden.

Eerst dacht ik echt “waar te beginnen”, maar met de hulp van m’n TEFL cursus had ik een start en ben ik begonnen om een lesplan te schrijven. Het koste me wel een paar uur, maar aan het eind van de middag zat het redelijk in elkaar. Alleen wist ik niet zeker of ik wel uit zou komen qua tijd, dus daar wilde ik ’s avonds nog even aan zitten. Maar terug in het hostel kwam ik Maddie en Dave tegen en zijn we wat gaan eten in het centrum. Daarna nog een drankje in de bar gedaan en was het alweer na 11 uur. Toen maar naar bed gegaan en de volgende ochtend weer bijtijds opgestaan voor de laatste aanpassingen aan m’n lesplan.

Ik moest de proefles geven aan 5 medewerkers van de school die zich voordeden als leerlingen. Natuurlijk testte ze me door te kijken hoe ik op bepaalde situaties reageerde, zoals 2 te laat komende studenten, het niet begrijpen van een oefening of verveeld in de klas zitten. Het ging me allemaal aardig af ook al was het pas de eerste keer dat ik echt lesgaf. De 3 kwartier vlogen ook om en ik kon niet eens m’n hele les afmaken. Daarna gingen ze even in beraad met elkaar en hebben ze besloten om me aan te nemen :) Wel moet ik eerst 1-2 weken op training, omdat ik nog nooit lesgegeven heb, maar dat lijkt me zelf ook wel goed. Daarna kan ik kiezen of ik full- of part-time wil werken. De lessen zijn van 9.00 – 11.30 en 14.30 – 17.00. De meeste andere leraren geven part-time les, omdat ze meestal nog dingen ernaast doen als Tai Tji of Kungfu les. Ik dacht er eerst over om full time les te gaan geven, maar afhankelijk hoeveel tijd ik in m’n voorbereiden moet steken, wacht ik het nog even af.

Diezelfde middag kon ik ook nog de les Mandarijn bijwonen alleen waren de overige leraren allemaal gevorderden, dus was het voor mij moeilijk om te volgen. Daarna heb ik de klas van Adam (Zweden) bijgewoond en hij geeft de “advanced class” les. Zij spreken allemaal redelijk goed Engels en je kunt dan ook redelijk een discussie aangaan. Toch blijft het af en toe wel moeilijk, maar daar speelt ook bij dat Aziaten/ Chinezen andere normen en waarden dan ons hebben. Maar het was interessant om te zien hoe hij les geeft.

Met het behalen van de baan kan ik ook in het hotel van de school slapen en tijdens de lunch en diner kan ik op school eten en dat is beiden gratis, dus bespaar ik meteen weer wat geld. De kamer is helaas gedeeld met een andere leraar en er zit geen eigen badkamer bij… die zit op de gang. Dit valt dus een beetje tegen en daarom ga ik binnenkort proberen om een eigen kamer te zoeken voor niet teveel geld. Bijna alle andere leraren hebben dit ook gedaan, dus kan ik hun om wat hulp vragen.

Woensdag heb ik in de ochtend de les van Linda (US) bijgewoond en af en toe nam ik het stokje over en heb ik een deel van de les gedaan. In de middag weer bij de klas van Adam gezeten en het onderwerp was drugs, dus kon ik mooi de visie van drugs van Nederland bespreken.

De school heet dus New Start English en ze zijn slechts 1 jaar oud. Er zijn zo’n 8 klassen, verschillend van 2 tot 7 leerlingen. De leerlingen zijn opgedeeld qua niveau van beginners tot gevorderden. Het is een privéschool en de meeste leerlingen blijven enkele maanden met uitzonderingen van een half jaar of soms iets langer. Omdat ze dus zelf (of soms de ouders) voor deze opleiding gekozen hebben, zijn ze redelijk tot sterk gemotiveerd, dus dat maakt het een stuk makkelijker om ze les te geven. Er lopen ongeveer 11 leraren rond waarvan er 4 Chinees zijn en 7 westers. De Chinese leraren geven de lagere klassen les, zodat er indien nodig nog iets uitgelegd kan worden en in het Chinees. De westerse leraren komen op het moment uit Belgie, Engeland, Zweden en de US. Sommige hebben al meerdere jaren lesgegeven in China en andere ook pas sinds kort. De meeste Chinezen leraren en leerlingen hebben naast hun Chinese naam ook zelf meestal een Engelse naam gekozen, maar daar zitten nogal grappige namen tussen zoals, Rocky, Funny, Rabbit, Freeman en Lemon.

Verder regent het de laatste dagen nogal veel in Yangshuo, maar ja… het is dan ook het regenseizoen. Het zijn wel echt flinke buien en gaat soms ook uren door. Wel blijft de temperatuur hoog tussen de 22 en 28 graden, dus het is regelmatig zweten geblazen als je bezig bent. En helaas is er ook geen airco op school.

Ik denk dat jullie zo wel weer een aardig beeld hebben van m’n bezigheden en het ziet er dus naar uit dat m’n werk gevonden is. M'n volgende verslag gaat hopelijk over m'n eerste eigen les.

Liefs en groetjes Vin

• 10 Juni 2010 - 06:18

Chihko En Ester:

Ha die Vin,
    Gefeliciteerd dat je zo snel al aangenomen bent bij die school. Moet je allen Engeks daar spreken of verwachten ze ook van jou dat je iets uitlegt in het Mandarijns ? Zoja hoe doe je dat dan , met een woordenboekje of zo ?
    Veel succes en ik zie uit naar je volgende berichten . Groetjes Chihko en Ester

• 10 Juni 2010 - 07:01

Sig:

Ha Vin,

Geweldig verhaal! Zie je al helemaal staan zo voor de klas, haha. Super dat je al bent aangenomen, gefeliciteerd!!! Succes de komende tijd en ik kijk alweer uit naar je volgende verslag.

Liefs Sig

• 10 Juni 2010 - 07:24

Lianne:

Dat ziet er naar uit alsof alles tot nu toe vlekkeloos verloopt! Wat nou relaxen in het buitenland, werken zal je! Gefeliciteerd met je baan, super dat je nu al wat gevonden hebt. Succes met de eerste les en het vinden van een eigen plekje... x

• 10 Juni 2010 - 07:49

Frederike:

Hi Vin,
    Leuk om je belevenissen te lezen. Hier hebben we trouwens ook lekker broeierig weer, met veel regen en 23 graden. Dus we weten hoe het voelt ;-)
    liefs Frederike

• 10 Juni 2010 - 08:21

Peter En Shemay:

Hi Vinnie,
    Eindelijk een computer gevonden om je berichten te lezen. Geweldig om te lezen hoe goed het gaat en fantastisch dat je al direct een baan gevonden hebt. Kan me haast niet voorstellen dat je daar voor de klas staat. Leuk hoor. Wij hebben het hier in Kreta geweldig naar ons zin. Prachtig weer, aardige mensen, mooi appartement en heerlijk eten, dus wat wil een mens nog meer. Helaas nog maar een paar dagen en dan moeten we weer naar huis.
    Liefs van ons beiden en heel veel succes op school.
    xxx Peter en Shemay

• 10 Juni 2010 - 10:48

Renee:

Meester Vincent, ik snap het niet! hihi!

Gaaf hoor dat het ook allemaal in 1 keer gelukt is, ben heel blij voor je. Lijkt me echt een heel ander soort werk dan je tot nu toe hebt gedaan. Ben heel benieuwd wat je ervan gaat vinden!

Wordt de volgende stap de thai chi lessen?

Trouwens, ik speel aankomende zondag de finale in de DE clubkamioenschappen in de 4 (waarbij eerlijkheid me gebied te melden dat er alleen 5jes meedoen...). Cool he. Waarschijnlijk ook de mix!

XX Renee

• 10 Juni 2010 - 16:21

Ling En Frank:

Hai Vincent,
    Wat gaaf dat je nu al een baan hebt! en wat leuk om te lezen hoe het daar allemaal aan toe gaat. Succes!

• 10 Juni 2010 - 18:48

Anne En Coert:

Hoi Vin,
    Fantastisch dat je planning zo goed verloopt. Eh'... bent u misschien op zondag geboren??? Zijn reuze benieuwd te horen over je eerste eigen les. Hier is het ook warm en vochtig weer. VVD heeft de verkiezingen nipt gewonnen. Dus nu begint het dansen van de politici om een kabinet te vormen. Kun je ook het WK volgen? Veel plezier met alle ervaringen. Tot horens. Liefs Coert en Anne

• 10 Juni 2010 - 19:31

Esther:

Hé vin! Super dat je al een baan hebt! Gefeliciteerd! Een beter begin van je avontuur kan bijna niet! :) succes en im blijf je volgen.

Xxx Es

• 11 Juni 2010 - 14:38

Nancy:

Hoi Vin,

Wat een verandering meester Vincent!!!

Veel succes met de voorbereidingen, maar volgens mij gaat dat helemaal goedkomen. Hoe oud zijn de kinderen die je moet lesgeven?

Tot de volgende keer.

Groetjes Nancy

• 12 Juni 2010 - 05:26

Ria Van Dam:

Ha Vincent!!

Zo jongen dat heb je allemaal weer mooi voor elkaar een dak boven je hoofd en al een baan vooral het laatste vind ik knap hoor!
    Wens je veel succes en lees met plezier je verslagen!
    Heb van de week voor het eerst op Sanne gepast het blijft een klein hopie maar ze gaat nu richting 7 pond.
    Volg je onze jongens op het wk ook nog? nou wij wel hoor.
    Warme Groeten Hans en Ria

• 12 Juni 2010 - 14:43

Lara:

leuk om je verhalen te lezen. Tot nu toe lijkt het je allemaal goed af te gaan! veel plezier groetjes Lara

• 12 Juni 2010 - 19:21

Conny:

Hej Vin,

Super om te horen dat je al een baan hebt gevonden. Gefeliciteerd! Leuk om je verhalen te lezen!
    Succes met de lessen. En ik blijf je volgen!

Liefs Conny

• 13 Juni 2010 - 20:15

Greet CS:

Hi Vincent !

Leuk hoor je verhaaltjes ! super dat je aangenomen bent :-) stel je voor dat je kungfu les zou moeten gaan geven ...veel groetjes uit Belgie , binnenkort la douce France :-))

• 14 Juni 2010 - 10:35

Miran:

Ha Vin, wat heerlijk om je verhalen te lezen. Zo te horen heb je alles al lekker op de rit. Ik heb je nog even gemaild! Liefs Miran.

• 17 Juni 2010 - 15:12

Song-Fa:

Ha Vin,

sorry voor t late antwoord maar zitten zelf ook in de troep.
    Geweldig leuk dat je al een baan hebt gevonden op zo'n korte termijn.
    Ben benieuwd naar je andere berichten.

Groetjes Song